Múzeum v Solivare pripravilo nočné prehliadky i odhalenie makety

10.05.2011 Prešov

Prešov 10. mája (TASR) – Stovky návštevníkov očakávajú pracovníci Slovenského technického múzea v sobotu (14.5.) vo svojej vysunutej expozícii v Solivare pri Prešove, ktoré sa aj tento rok zapojí do podujatia Noc múzeí a galérií. Správca múzea Marek Duchoň dnes informoval TASR, že pre záujemcov o históriu pripravili program, ktorý bude prebiehať viac ako päť hodín.
\"Ľudí prirodzene najviac lákajú nočné prehliadky objektov, kde sa v minulosti ťažila, spracovávala i uskladňovala soľ. Tak ako po minulé roky sa môžu aj počas tohtoročnej múzejnej noci, v tajomných priestoroch stretnúť so strašidlami,\" povedal Duchoň. Na základe skúseností z predošlých ročníkov predpokladajú, že atmosféru nočných prehliadok a sprievodných programov si príde vychutnať približne tisícka návštevníkov.
Program sa začína o 19.00 h pred budovou varne, kde budú deti maľovať na chodník. O 20.00, 21.00, a 23.30 h sa uskutočnia nočné prehliadky pod názvom V múzeu straší. V priestoroch historického objektu konského gápľa, za pomoci ktorého sa v minulosti ťažila soľanka, sa uskutoční koncert sláčikového kvarteta.
Krátko po 22.00 h vo výstavných priestoroch slávnostne odhalia maketu jedného z ďalších objektov Solivarského múzea.
\"V súčasnosti existujú napodobeniny dvoch vzácnych historických solivarských budov. O ktorý ďalší objekt pôjde, to je zatiaľ prekvapenie, prezradím len toľko, že maketa je vyhotovená v mierke 1:50, a jej rozmery sú približne 150 x 250 centimetrov,\" vysvetľuje správca múzea.
Duchoň pripomenul, že v noci sa uskutoční aj módna prehliadka, ktorú pripravili prešovskí stredoškoláci. Okrem toho tu otvoria výstavu olejomalieb pod názvom \"Krajina Šariša\".
Nočné podujatie v Solivarskom múzeu pripravili pracovníci Slovenského technického múzea v spolupráci so Soľnobanským čipkárskym cechom a Strednou odbornou školou podnikania na Masarykovej ul. v Prešove.
 

Vyberte región